Groen energielabel wordt nog meer waard

Ruim een kwart (27%) van de funda-bezoekers vindt het energielabel nu belangrijker dan een halfjaar geleden. Dat blijkt uit de funda Index, het onderzoek dat wij elk kwartaal doen naar het vertrouwen, de (ver)koopplannen en het gedrag van mensen die op funda kijken.

Eerder zagen we al dat huizenzoekers steeds meer filteren op het energielabel. De meeste mensen zoeken specifiek naar huizen met label A, maar ook de labels B en C worden vaak aangevinkt. Dit beeld is in lijn met de bereidheid om een toekomstig huis te verduurzamen: 61% van de huizenzoekers op funda zegt bereid te zijn om dit te doen.

Meer hypotheek voor energiezuinig huis

Een huis kopen met een goed energielabel levert meerdere financiële voordelen op. In de eerste plaats een lagere energierekening, want hoe energiezuiniger je huis is, hoe lager je verbruik. Vanaf volgend jaar komt daar nog een voordeel bij: hoe hoger het energielabel, hoe meer je mag lenen boven op je maximale hypotheek.

En dat kan behoorlijk oplopen: van 10.000 euro extra voor huizen met energielabel A of B tot wel 50.000 euro voor huizen met het hoogste energielabel (A++++). Koop je een huis met label C of D dan mag je ook extra lenen (5000 euro), maar voor lagere labels niet.

Energierekening telt mee in berekening

Het voordeel is een gevolg van nieuwe richtlijnen die het ministerie van Financiën heeft opgesteld voor de berekening van je maximale hypotheek. Op dit moment kijken hypotheekverstrekkers naar je inkomen en maandlasten, maar vanaf volgend jaar telt je je energierekening dus ook mee. Wie lagere stookkosten heeft, heeft lagere maandlasten en kan dus meer hypotheek betalen, is de gedachte daarachter. Het kabinet wil op deze manier energiezuinige huizen voor meer mensen bereikbaar te maken.

Energielabel verbeteren? Ook dan extra lenen

 

Ook mensen die willen investeren in de verduurzaming van hun huis kunnen als gevolg van de nieuwe richtlijnen meer lenen. Voor huizen met de laagste energielabels (E, F, G) is dat 20.000 euro extra en voor huizen met label C en D 15.000 euro. Koop of bezit je een huis met een hoger energielabel (tot maximaal A+++), dan kun je maximaal 10.000 euro extra lenen. Je moet dit geld dan wel besteden aan isolatie, zonnepanelen of andere vormen van verduurzaming.

Het effect van het energielabel op de woningwaarde van een huis zal hierdoor nog groter worden, voorspellen verschillende deskundigen.

Bron: funda.nl

Terug naar overzicht